Winterbier 9,5%
Winterbier is een krachtig bier met donkere smaken waarin kruidnagel, kaneel en caramel mogen zitten. Hier is gekozen voor ontbijtkoek om als basis voor de kruiden te zorgen.
IBU 30
recept is berekend op 20 liter,
Ingredienten:
pilsmout 5: 2870 gr
munchener 15: 990 gr
caramel 120: 1000 gr
aroma: 150: 350 gr
chocolat: 800: 150 gr ( toevoegen op 70 graden in maischschema)
Hop : pre-hoppen (90 min koken)
Smaragd 4,5% 40 gr
Hop : na-hoppen ( 15 min )
Styrian Goldings 3,8% 29 gr
Kruiden
2 plakken ontbijtkoek
Water
maischwater : 15 l
spoelwater : 11 l
Maisch schema : 48° 5 min (inmaischen), 58° 15 min, 65° 30 min, 73° 20 min , 75° 5 min, 78° 1 min
koken 90 min
begin SG 1087
eind SG 1013-1014
Gist : Belgian Abbey II
kristal suiker 1640 gram toevoegen na 3 dagen in de hoofdvergisting of bij laatste minuten van het koken