Chimay Blue

HBG brouwdag uit 2016

chimayglas1Discussies branden los, twijfelende gezichten, ondeugende meningen, maar we zijn er uit.

Onze brouwdag voor het gilde in 2016 vond plaats op zaterdag 13 februari.

Gaan we nu alweer een lekker bier brouwen ? ‘Ja natuurlijk’, dat doen we toch altijd op de brouwdag van het gilde. Vorig jaar een recept van Klaas met een Alt dit jaar een recept voor een quadruppel, en niet zo maar een. Alleen in de voorpret is het al genieten. En het leukste moet nog komen. Het brouwen en….. het proeven.

Maar wat weten we eigenlijk over deze brouwerij. Ik heb wat fimpjes van de trappisten opgezocht. geschiedenis trappist Chimay , bezoek de brouwerij , discover belgian beer

Natuurlijk ontbreken de filmpjes van de kenners niet : beergeek test chimay ;

chimay1

Ons eigen cursusboek vertelt over quadruppels

Uiteraard is het een klasse D bier en wist je dat quadruppel betekent dat er 4x zoveel mout wordt gestort dan in een begin 18e eeuw gewoon was voor een normaal bier. Dat bier werd gebrouwen om aan de slechte kwaliteit van het water te ontkomen. Maar ook voor de monniken om tijdens de vasten tijd toch via het bier wat voedings stoffen binnen te krijgen.

Nog even het cursusboek : begin SG 1060 – 1100, bitterheid 30-50 EBU, 6,5 – 11,5% (bovengistend), kleur donkerbruin, dieprood, diepamber, schuim : romig krimpend tot dun laagje , crème kleurig, smaak : Moutig, zoetig, karamel, kandij-achtig, bitter, rinsig, alcohol.

de brouwerij

Nog even wat over de brouwerij, of eigenlijk beter de plek waar je de informatie over de brouwerij kunt vinden wiki Chimay brouwerij maar ook de website van de chimay zelf.

het recept

Van het recept kan ik weinig zeggen…. het is geheim en heb geen relaties ( meer ) bij de trappisten. Overigens is de gist ook erg belangrijk om te hebben en zoals vroeger wel kon (maar nu niet meer) is om de gist te gebruiken uit de fles (dat is nu bottelgist). presentatie van Wil

Ik heb twee recepten die we maar eens fijn moeten narekenen, en dan een keuze maken, of juist niet en beide recepten gebruiken. Ook over de gist valt nog te twisten..

chimay kloonbier of chimay recept fons

kortom worden het twijfelende gezichten of ondeugende meningen

Peter Dikhoff