Over ons: Wil vertelt

Een van de oprichters Wil van den Broek aan het woord

In december 2002 richtte Wil van den Broek samen met 3 andere thuisbrouwers het Huizer Bierbrouwersgilde op: “ Bierbrouwen is complex, maar ook weer eenvoudig als je de  spelregels kent. Er komt een hoop ervaring en chemie bij kijken om een goed bier te maken. In het begin heb je totaal geen weet van al die zaken die er spelen tijdens het hele brouwproces.

Bierbrouwen is complex, maar ook eenvoudig als je de spelregels kent

Het is dan handig de kunst af te kijken bij anderen. Die ervaring vind je bij het gilde. We helpen elkaar met repten en delen onze ervaring” Verder organiseren de gildeleden lezingen en proeverijen. Ze bezoeken brouwerijen, mouterijen en hopboeren en kopen gezamenlijk de grondstoffen in. Maast deze voordelen biedt het gilde ook wat gezelligheid, tijdens de gilde-avonden proeven ze elkaars bier en wordt er over van alles en nog wat gesproken.

Genieten van een biertje

Wil legt graag uit wat er zo leuk is aan zelf bier brouwen. “Er bestaat geen beter tijdverdrijf dan bier brouwen. Je bent de hele dag bezig om van gerstemout water, hop en gist een smakelijke drank te maken. Met deze vier ingrediënten kan eindeloos gevarieerd worden om je eigen smaak te creëren of een bestaand bier na te brouwen. Het bierbrouwen is we aan regels gebonden. Je moet schoon werken: bier brouwen is schoonmaken, reinigen en desinfecteren, dat moet het basis uitgangspunt zijn, anders wordt het niets. En bier moet gisten: werken met verontreinigd materiaal geeft verkeerde reacties, het bier kan mislukken.”

Wil is het hele jaar door bezig met bier. “Bierbrouwen is absoluut geen wintersport. Het gehele jaar door kan er gebrouwen worden, ook thuis, mist je in de zomer de beschikking hebt over een koele ruimte met temperaturen onder de 20 graden Celsius. De meeste bieren worden er niet beter van als ze bij een te hoge temperatuur vergist worden. Ze krijgen dan fruitige bijsmaken. Een lagere temperatuur is voor de vergisting beter.” Natuurlijk past een brouwer zijn recepten steeds aan. Wil begint in het voorjaar met ‘Gooische Trol’ hier gaat vlierbloesem in. In de zomer maakt hij vooral Belgisch witbier, Duitse Weissen: smakelijke frisse, lichtgekleurde bieren. De herfst vraagt om bockbier en dubbelbock en in de winter waagt hij zich graag aan een donker bier.

Een van de gildeleden heeft een uitstekend recept ontwikkeld voor een Duits type Alt bier. Dit bier wordt op de gilde dag van 2015 gebrouwen. Met dit recept gaat hij zelfs naar de landelijke wedstrijd voor amateurbierbrouwers. Je mag ons het hemd van het lijf vragen over het bier en ook diverse bieren proeven als je bij ons op het gilde langs komt. In september/oktober organiseren we een bierbrouwcursus, waar we de cursisten het hele brouwproces leren en de cursisten ook zelf aan de slag gaan. Om te beginnen met brouwen heb je niet veel nodig. Een grote pan, een vergistingsvat, emmers en wat ander keukengerei. De gildeleden helpen beginners door materiaal uit te lenen. En het Huizer kraanwater is zuiver en helder , ideaal voor het bier. Wist je dat vroeger het brouwen een -vrouwending- was, wat later is overgenomen door de mannen ? Wat mij betreft is het plezier voor twee: er zijn nog vrouwen die brouwen, ook in het Huizer gilde.

Overgenomen uit de Huizerkrant van wo 11 maart ( Door Marie Tromp)