Winterbier

Winterbier 9,5%

Winterbier is een krachtig bier met donkere smaken waarin kruidnagel, kaneel en caramel mogen zitten. Hier is gekozen voor ontbijtkoek om als basis voor de kruiden te zorgen.

IBU 30

recept is berekend op 20 liter,

Ingredienten:

pilsmout 5: 2870 gr

munchener 15: 990 gr

caramel 120: 1000 gr

aroma: 150: 350 gr

chocolat: 800: 150 gr ( toevoegen op 70 graden in maischschema)

Hop : pre-hoppen (90 min koken)

Smaragd 4,5% 40 gr

Hop : na-hoppen ( 15 min )

Styrian Goldings 3,8% 29 gr

Kruiden

2 plakken ontbijtkoek

Water 

maischwater : 15 l

spoelwater : 11 l

Maisch schema : 48° 5 min (inmaischen), 58° 15 min, 65° 30 min, 73° 20 min , 75° 5 min, 78° 1 min

koken 90 min

begin SG 1087

eind SG 1013-1014

Gist : Belgian Abbey II

kristal suiker 1640 gram toevoegen na 3 dagen in de hoofdvergisting of bij laatste minuten van het koken