Zoals de organisator betaamd op ludieke wijze. De leden van het gilde mochten allemaal een cijfer geven voor het aangeboden bier van 1 tot 10 maar slechts 1x mocht een cijfer worden uitgegeven. Dit maakt de keus van goed of niet goed, moeilijker naar mate de cijfers al eerder zijn toegekend wat tot heftige discussies leidde. 

De uitslag

Naar mate de avond vorderde en iedereen zijn cijfers aan het winterbier gaf werden we meer en meer verbaasd over de vrije interpretatie van 'een winterbier'. Daarom was voorafgaand aan de keuring een lijst van mogelijke eigenschappen waaraan een winterbier kan en mag voldoen opgesteld. 

  • een kruidig bier met mogelijk
    • kruidnagel
    • steranijs
    • caramel
    • jeneverbessen
    • kaneel
  • alcohol percentage van meer dan 7% 
  • alcohol moet mondwarmend zijn
  • kleur is amberkleurig of donkerder
  • zoetig en niet hopbitter
  • eventueel (rood-)fruitig door rijping

De verbazing was er dus ook dat uiteindelijk geen enkel bier aan de criteria voldeed om een winterbier genoemd te mogen worden. 

Kalender 2018

Met de eerste gildeavond werd er ook het komend jaar doorgenomen. De keuze van het biertype wat voor de interne wedstrijd zal worden gebrouwen is dan ook geen verrassing. Het wordt een winterbier want de commerciele brouwers weten blijkbaar niet wat dat is. Wij nu wel. Ook werd er nog wat geschoven met de invullingen van de avonden en de nieuwe datum voor de brouwdag is gesteld op 26 mei en wordt bij Tim gehouden in zijn nieuwe brouwerij.

 goede voornemens

Tijdens de avond zijn de goede voornemens van alle gildebroeders voorbij gekomen, een bloemlezing : een eigen brouwinstallatie aanschaffen, meer eigen gebrouwen bier drinken, goed fonteinkruidbier maken, iets anders brouwen dan voor heen; een porter, de gildewedstrijd weer winnen....

Peter Dikhoff